Mpanzu Bamenga


Mpanzu Bamenga is Diversity and Inclusion Officer bij Leiden University. Daarnaast is hij coördinator van het Wereldhuis in Den Haag en gemeenteraadslid voor D66 in Eindhoven.

Mpanzu is geboren in Zaïre en in 1994 vluchtte hij samen met zijn moeder en broer naar Nederland. De afgelopen jaren heeft hij als jurist, activist en politicus vele initiatieven genomen om diversiteit en inclusiviteit onder de aandacht van het grotere publiek te brengen. Hij is de mede-oprichter van Incleaders, een beweging die inclusieve leiders over de hele wereld en vanuit verschillende sectoren bijeenbrengt. Hij is vaste gast als tafelheer en politiek deskundige bij het live TV/radioprogramma Wakker! van Omroep Brabant. In 2016 werd Mpanzu verkozen tot Eindhovens politiek talent van het jaar. Ook in Amerika wordt hij gevraagd als spreker en mocht hij zelfs spreken in het Witte Huis. en the Congressional Black Caucus Foundation event in Washington DC.

Dertien jaar heeft hij in Nederland gewoond zonder een verblijfsvergunning. Ondanks deze precaire situatie heeft hij altijd geloofd in een betere toekomst en heeft hij alle kansen die hij kreeg met beide handen gegrepen. Mpanzu droomt van een rechtvaardige en inclusieve samenleving waarin iedereen een eerlijke kans krijgt en het niet uitmaakt wie je bent, hoe je eruit ziet, welke geloofsovertuiging of waar je geboren bent om een toekomstperspectief te hebben. Dat beeld had al helder voor ogen toen hij als 11-jarige bedreigd werd met uitzetting uit Nederland.

Mpanzu zal in november twee unieke TEDx lezingen geven, in twee verschillende steden, die in samenhang met elkaar zijn. Bij TEDxEindhoven op 10 november, vertelt Mpanzu over zijn visie op een rechtvaardige en inclusieve maatschappij met eerlijke kansen voor iedereen en laat hij zien hoe het anders kan.

De lezing bij TEDxHarderwijk op 3 november zal anders van aard zijn. Het ontstaan van zijn drive voor een rechtvaardiger en inclusieve wereld kent een heel persoonlijke en indringende dimensie. Het is een van de weinige lezingen waarin hij laat zien waar zijn drive en bevlogenheid vandaan komen en hoe hij ondanks, of misschien juist wel dankzij meerdere tegenslagen en een groot verlies, ervoor gekozen heeft om te blijven vechten voor een rechtvaardiger en inclusieve samenleving.