Kirsten de Bouter Shillam


My very personal Brexit

Kirsten de Bouter Shillam heeft ruim 20 jaar ervaring in bedrijfscoaching, presenteren en het geven van trainingen. Als mede-eigenaar van Stip op de muur begeleid ze verander- en teambuildingstrajecten binnen bedrijven. Kirsten is getrouwd en heeft drie kinderen.

In haar TED talk neemt Kirsten ons mee in haar persoonlijke verandertraject dat ze doormaakte toen ze na 26 jaar vertrok uit Engeland om zich weer in Nederland te vestigen. Het vertrek van het gezin viel toevallig tegelijk met het besluit van Engeland om zich terug te trekken uit de Europese Unie. Haar talk heeft dan ook heel toepasselijk de titel ‘My very personal Brexit’.

Ze vertelt hoe ze zich al die jaren thuis voelde in Engeland maar zag door de Brexit dat vele veranderingen plaatsvonden die impact hadden op het dagelijks leven: de waarde van de pond daalde, de rechten van expats en Europeanen in de UK werden onduidelijk en Engeland raakte meer en meer verdeeld. Een terugkeer naar het vertrouwde Nederland leek een niet zo grote stap te zijn. Echter niets bleek minder waar. Nederland leek haar ‘eigen’ land niet meer en op haar man en kinderen werd een nog groter beroep op het aanpassingsvermogen gedaan omdat ze het land niet kennen en de taal niet spreken.

Al deze veranderingen hebben Kirsten een andere kijk op onze maatschappij gegeven. In haar lezing laat ze zien dat de wereld verandert en dat wij mee moeten veranderen. Ze vertelt hoe politieke en economische keuzes impact kunnen hebben op het culturele en persoonlijke leven. Gelijkheid omkeert in ongelijkheid en een situatie zonder grenzen leidt tot verdeeldheid en grenzen op werpt. Hoe doen we dat en hoe passen we onze denkbeelden aan? Verschillende culturen, interpretaties en perspectieven bepalen de manier waarop we met veranderingen omgaan maar ze geven volgens Kirsten het leven ook kleur.

‘Building Tomorrow’ heeft alles te maken met het om kunnen gaan met veranderingen, je open te stellen. Verandering kan dan heel verrijkend zijn.