Christiaan Triebert


The promise of open source evidence

Christiaan Triebert is onderzoeksjournalist. Hij was als tiener al erg geïnteresseerd in gebeurtenissen buiten Nederland en heeft jaren de wereld rondgereisd door te liften. Tijdens zijn reizen werkte hij regelmatig als freelance journalist, bijvoorbeeld in Irak en ontdekte toen dat hij online vaak meer informatie kon vinden dan hij ‘op de grond’ kreeg. Dit fascineerde hem en zo kwam hij in contact met het Bellingcat-collectief, een groep onderzoeksjournalisten die wereldwijd opereert om allerlei misstanden aan de kaak te stellen. Voor zijn werk ontving hij al eens een European Press Prize (Innovation Award).

In zijn talk ‘The promise of open source evidence’ vertelt hij over deze nieuwe manier van journalisme waarbij hij alleen maar gebruik maakt van openbare online bronnen, zoals social media, satellietbeelden etc.

Christiaan wil met zijn talk meer bekendheid geven aan deze nieuwe vorm van onderzoek, waarmee iedereen eigenlijk alles kan onderzoeken. Alle informatie die hij vindt, zijn voor ons ook beschikbaar. Hij laat ons het verschil zien tussen echte berichten en fake nieuws en hoe u die van elkaar kunt onderscheiden. En hoe vind je dan bewijs voor leugens rondom grote misstanden, zoals de ramp met MH17, bombardementen door het Amerikaanse leger, ontbossing in Ghana etc.

Christiaan is van mening dat deze nieuwe vorm van journalisme de toekomst is en zo dus onderdeel is van ‘Building tomorrow’. Hij wil zowel zijn passie voor het achterhalen van feiten als zijn trucs voor het vinden van die informatie met ons delen. Want hij haalt niet alleen zijn informatie uit openbare bronnen, maar wil de resultaten ook weer aan iedereen beschikbaar stellen.